perjantai 22. huhtikuuta 2016

Tahranpoisto-opas osa 1.

Lasten myötä kaikille äideille (miksei isillekin) on varmasti käynyt selväksi, että tahroja syntyy vaatteisiin niin ruokaillessa, leikkiessä ja joskus ihan muutenkin vaan. Itsestäni on kehkeytynyt melkoinen tahranpoisto- ja pyykinpesunatsi tässä viimeisten vuosien aikana. Täytyyhän sitä nyt olla mielenkiintoiset harrastukset... ;) Minusta vain on kiva hoitaa vaatteet kunnolla ja välillä kun tulee lastenkin vaatteisiin panostettua vähän enemmän, niin on kiva kun vaatteet kestävätkin hyväkuntoisina pidempään. Tosin silittelyä en harrasta, en ymmärrä miten saisin siihen vielä ajan riittämään, kun välillä tuntuu, että päivässä pyörii neljäkin koneellista pyykkiä ja silti sitä kerääntyy varastoon. :D Noh lapsilta kyllä sitä pyykkiä kertyy melkoinen määrä, kun vaatteet pitää välillä päivässä vaihtaa pariinkin kertaan ja itsestä tuntuu, että tämän vauvavatsan myötä omatkin vaatteet ovat aina likaiset varsinkin tuosta vatsan kohdalta. 

Ajattelinkin koota nyt tälläisen kattavan tahranpoisto-oppaan, josta toivoisin olevan hyötyä niin teille kuin ihan minullekin muistin virkistämiseksi. Jaan oppaan kahteen osaan, jotta teksti ei venyisi ihan kilometrin pituiseksi ja seuraavassa osassa käsittelenkin lähinnä pinttyneiden tahrojen poistoa, värjääntyneen tai samean pohjavärin kirkastusta, sekä esimerkiksi likaisten kenkien puhdistusta. Ensiksi kuitenkin jotain minun pyykinpesufilosofiastani ja tavoista, jotka olen kokenut oikein hyviksi. Haluan kuitenkin muistuttaa, että nämä tosiaan eivät varmasti ole mitenkään ainut oikea tapa tehdä asioita, mutta olen kokenut ne käytännössä toimiviksi meille ja haluan varmistaa, että kaikki tahranpoistokokeilut tulee tehdä omalla vastuulla, sillä vaikka nämä ovat minulla toimineetkin moitteetta, saattaa jotkin materiaalit reagoida asioihin eri tavalla.

Pesen lähes kaikki vaatteet 60 asteessa, sanoi pesuohje mitä tahansa. Toki erityisen arkoja, kuten villaa, silkkiä tai kalvollisia ulkoiluvaatteita en näissä lukemissa pese, mutta perusvaatepyykki peseytyy meillä oikeastaan aina tuossa lämpötilassa. Tämä korkeampi lämpötila siksi, että silloin värit säilyvät pyykissä hyvänä ja lämpö tappaa bakteerit. Käytän myös oikeastaan aina hajusteetonta pyykinpesuainetta. Kovasti hajustetuista pesuaineista/huuhteluaineista saan helposti päänsärkyä ja ajattelen, että näin lapsetkin altistuvat vähemmän kemikaaleille. Annostelen myöskin pesuainetta aina hieman vähemmän kuin annostus määrää ja aina on pyykistä tullut puhdasta. 

Huuhteluaineena käytän etikkaa, se toimii työssään loistavasti; kirkastaa värejä, pehmentää pyykin ja poistaa epämiellyttäviä hajuja, eikä sisällä mitään haitallisia kemikaaleja. Etikkaa siis vain lorautetaan huuhteluainelokeroon ihan kuin tavallista huuhteluainetta (annostus noin 0,5dl, sellainen isohko loraus/8kg kone. Testaa omalle koneellesi sopiva annostus). Vaatteissa voi märkänä olla hienoinen etikan tuoksu, mutta se haihtuu kuivuessa täysin. 

Meillä myöskin kuivausrumpu on kovassa käytössä. Kesällä on ihana kuivata pyykkiä myös ulkosalla, mutta silloin kun pyykkimäärät ovat isot tai ilmat eivät anna sitä myöden, niin lähes kaikki vaatteet menevät meillä kuivurin kautta, toki ulkoiluvaatteita enkä, villaa tai silkkiä kuivata rummussa. En ole onnistunut pilaamaan vaatteita, vaikka olenkin ollut ahkera kuivausrummun käyttäjä jo yli kymmenen vuotta. Rakastan pehmoisten, vähän lämpöisten vaatteiden tuntua ja narulla kuivatut vaatteet tuntuvatkin kuivausrumpuun tottuneelta kovilta kopparoilta. Lisäksi vaatteiden pölyävyys häviää kuivausrumpukäsittelyllä ja eläinperheessä se on erittäin hyvä apuri poistamaan pyykistä myös ne eläinten karvat. Meillä kuivausrumpuna lämpöpumpputekniikalla toimiva laite, joka myöskään ei kostuta huoneilmaa perinteiseen malliin verrattuna. 

Parhaimmaksi tarhanpoistokumppanikseni voin kutsua sappisaippuaa, joista pala on mielestäni tehokkaampi kuin nestemäinen versio. Mutta, ihan kaikkeen ei sappisaippuakaan tehoa, joten apureina käytän myös vanish-jauhetta, kloritea sekä ihan tavallista käsitiskinpesuainetta. 

Hankalat tahrat:

Mustikka

Mustikka tuntuu olevan yksi ruokamaailman ikävimmistä poistettavista ja minäkin aiemmin tuskailin sen kanssa todella paljon. Meillä ainakin lapset rakastavat mustikkaa ja aamupalasuosikkina onkin yleensä juuri mustikka ja maustamaton jogurtti. Tahroilta ei ole vältytty, mutta sen jälkeen kun löysin tämän helpon tavan poistaa mustikkatahrat, en ole antanut mustikkatahrojen enää vaivata mieltäni.

Mustikkatahra lähtee parhaiten pois kiehuvan kuumalla vedellä. Lämmitä vettä joko vedenkeittimellä tai liedellä ja kaada sitä runsaasti tahran päälle. Tahra häviää silmissä ja jos vaatteessa ei ole muuta vikaa, sen voi ottaa suoraan käyttöön kuivuttuaan. Joskus kuitenkin jokin tietty materiaali vetää mustikkaa paremmin itseensä ja pelkkä vesi ei välttämättä auta, tällöin hinkkaan tahraan sappisaippuaa ja uusin käsittelyn kuumalla vedellä. Huomioi kuitenkin, että jo kertaalleen pestyyn mustikkatahraan tuo vesikikka ei enää toimikaan, joten käsittele tahrat aina ennen pesukonetta. Jos jokin tahra on päässyt seulasta läpi ja pyykkikoneeseen, kokeile tahran haalistuttamista sitruunamehulla. Tämä tepsii toisinaan.

Tähän alle laitoin miehen kuvaamaan noin viikon pyykkipussissa seisseen mustikkatahraisen yöpuvun tahranpoisto-operaation. Hyvin lähtee pelkällä vedellä, vaikka tosiaan tämä oli päässyt unohtumaan pyykkikassiin ja suosittelenkin silti tahranpoistoa mahdollisimman tuoreeltaan. 





Porkkana

Porkkana on myös melkoisen hankala poistettava, siihen ei tunnu tepsivän edes sappisaippua. Ainakaan jos tahra on ehtinyt pinttyä kankaaseen kiinni. Vaikkakin suosittelen porkkanatahralle esikäsittelyksi sappisaippuaa.  Porkkanatahroihin on kuitenkin yksi erittäin ekologinen tahranpoistovinkki joka toimii takuuvarmasti. Nimittäin aurinko! Vaate tahrakohta aurinkoa kohti terassille, tai parvekkeelle ja kohta tahra on kadonnut. Toimii myös lasin läpi, ellei ole mahdollista saada tahraa nauttimaan aurinkoa ulkosalle, mutta tällöin tarvitaan aikaa enemmän.

Tomaatti, Paprika, Curry

Tomaatti- paprika ja currytahraan käy sama vinkki kuin porkkanaankin, eli ulos ja aurinkoon.

Suklaa

Hankaa tahraan sappisaippuaa ja anna vaikuttaa. Pese normaalissa pesussa.

Tussi

Jos vesiliukoinen tussi, niin kokeile hieroa tahraan sappisaippuaa ja huuhtele, toista käsittely ja pese normaalisti.

Permanent-tussiin suihkauta tahrakohtaan hiuslakkaa ja anna odota hetkonen, sen jälkeen huuhtele kylmällä vedellä, toista käsittely tarvittaesssa ja pese normaalisti. Huomaa, että on mahdollista, että tahrakohdasta väri haalenee, jos kyseessä kovin voimakas värinen vaate, eli voit ensin testata käsittelyä huomaamattomaan kohtaan.

Kuulakärkikynä

Kuulakärkikynään toimii myös edellä mainittu hiukslakkakikka. Voit tässä tapauksessa yrittää pyyhiä tahraa pyyheellä käsittelyn välillä. Jos hiuslakka ei toimi tahraan, niin kokeile kastaa topspuikko johonkin alkoholipitoiseen (esim. käsidesi) ja pyyhi puikolla varovasti tahrakohtaa.

Ruohonvihreä

Esikäsittele tahra sappisaippualla ja hankaa saippuaa esim. pehmeällä harjalla, huuhtele välillä. Toista tarvittaessa. Pese normaalisti. Jos tahra ei esikäsittelystä huolimatta kadonnut. Voit yrittää pyyhkiä tahraa alkoholiin kastetulla topspuikolla (esim. käsidesi toimii).

Rasvatahra

Hiero rasvatahraan hieman tiskiainetta (esim. fairy) ja pese normaalisti. Jos kertakäsittely ei toimi niin tee se uudelleen.

Saippuakupla

Tämä tahra on oikeastaan kaikista pahimpia poistettavia. Ensinnäkin tahra ei välttämättä ole huomattavissa mitenkään ennen pesua, vaan ilmestyy vaatteeseen pesuaineen kanssa reagoidessaan. Jo pesukoneessa pyörinyttä tahraista vaatetta ei tahdo saada puhtaaksi millään, sillä edes valkaisu ei tehoa saippuakuplatahraan. Suosittelenkin siis kuplien puhaltelua vaatteissa joissa tahroilla ei ole väliä, tai sitten se hoidetaan kylvyssä. :) Jos vahinko kuitenkin sattuu, kannattaa vaate huuhdella huolellisesti ennen pesua ja mahdollisesti käsitellä tahrakohtaa huuhtelun jälkeen sappisaippualla.

Veri

Veritahra kannattaa huuhdella tuoreeltaan kylmällä vedellä. Yleensä tahra katoaakin lähes itsestään, kun muistaa ettei lähde hankaamaan tahrakohtaa ja pitää veden kylmänä.

Pinttyneeseen veritahraan voit testata varovasti sitruunamehua, tämä saattaa kuitenkin haalistaa värejä, joten kovin tummiin kankaisiin en sitä suosittele. Valkopohjaisilla kankailla tahraa voi yrittää poistaa myös topspuikkoon kastetulla kloritella, mutta silloin varo roiskeita, sillä klorite valkaisee värejä tehokkaasti.

Banaani

Banaanitahra on myös yksi viheliäimmistä poistettavista. Kuitenkin tuoreeltaan käsiteltynä banaanitahran saa kohtuullisen helposti pois. Kostuta tahra kylmällä vedellä ja hiero siihen käsitiskiainetta. Toista tarvittaessa ja pese normaalisti, kuitenkin vähintään 60 asteessa. 

Jos tahra ei käsittelystä huolimatta lähtenyt tai se on päässyt muuten pinttymään kokeile tahraan aurinkokäsittelyä. Myös tahran käsittely sitruunamehuun kastetulla topspuikolla voi olla avuksi. 

Ja jatkoa seuraa siis lähipäivinä...

5 kommenttia:

  1. Olipas hyvä postaus ja tuo kuuma vesi mustikkaan oli ihan uusi juttu! Mulla on kans sappisaippua käytössä tahranpoistoon + Vanish.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! 😊 Mukava kuulla, että löytyi jotain uutta vinkkiäkin! Sappisaippua on kyllä oikein hyvä yleisapuri melkein kaikkeen ja pelkästään sillä pärjää jo aika pitkälle!

      Poista
  2. Sappisaippuaa en olekaan ikinä käyttänyt. Tuo auringon voima on uskomaton, mutta toimii, testattu on. Harmi vaan, että suomessa sitä ei aina ole saatavilla:(

    VastaaPoista
  3. Olipas hyviä vinkkejä! Olen aina ajatellut että jos mustikkaa menee vaatteisiin niin se oli sitten siinä. Myöskin tuo aurinko "pesu" kuulosti niin simppeliltä et voiko se tosiaan toimia! Etikkaa voisi joskus myös testata vaikkakin tykkään että vaatteet tuoksuvat pesun jälkeen jollekin.

    VastaaPoista
  4. ISO kiitos! Mustikkatahrat ovat aiheuttaneet harmaita hiuksia ;), pitää heti koittaa vinkkiäsi.

    VastaaPoista