sunnuntai 7. lokakuuta 2012

Pullantuoksuinen sunnuntai

Tänään ollaan saatu jo paljon aikaiseksi. Aamulla ensimmäiseksi pyöräytin pullataikinan ja leivoin kasallisen voi- ja sokeripullia. Niin pitkästä aikaa sai tälläistä herkkua! <3


Pullien paisto pälkähti päähäni kun viime viikolla leivoin hillonkeitosta ylimääräisiksi jääneistä puolukoista puolukkapiirakkaa ja tietenkin pullapohjalla. Minulle tämä on se paras juttu mitä puolukasta voi leipoa.

Puolukkapiirakka pullapohjalla

3 dl maitoa
1 dl sokeria
2 tl kardemummaa
2 tl vaniljasokeria
1 tl suolaa
1 pussi kuivahiivaa
8 dl vehnäjauhoja
100 g voita

1 kananmuna voiteluun

Täyte:
 1 litra puolukoita
2 dl sokeria
1 dl vettä
3 rkl perunajauhoja

Minun pullapohjaisen piirakkani pohjan ohje poikkeaa ehkä vähän "virallisista" pullapohjan ohjeista, sillä olin laiska, enkä viitsinyt tehdä ihan kaikkien taiteen sääntöjen mukaan, mutta ihan varmasti yhtä herkkullista tästä silti tuli.

Lämmitä maito reippaasti kättä lämpimämmäksi voin kanssa, vaikkapa mikrossa. Lisäsin maidon joukkoon tässä vaiheessa sokerit, suolan ja kardemumman. Pieneen erään jauhoja sekoitin kuivahiivan ja lisäsin sen maidon joukkoon ja tämän jälkeen pikkuhiljaa muutkin jauhot. Pyörittelin taikinaa hetkisen aikaa taikinakulhossa, seuraavaksi peitin sen ja laitoin nousemaan. (Hyvä vinkki nopeampaan taikinan kohottamiseen on se, että laitat taikinan kohoamaan jo hieman valmiiksi lämpimään mikroon ja ovi kiinni.)

Kun taikina on puolisen tuntia saanut kohota kumosin sen uunipellille ja käsillä venyttelin sopivan kokoiseksi. Taikinaa oli vähän reilunlaisesti ja ylimääräisestä osasta sai päälle pyöriteltyä vielä koristenauhatkin.

Taikinan kohotessa on hyvä hetki laittaa puolukat kattilaan veden ja muiden aineiden kanssa porisemaan. Anna massan porista kattilassa n. 15 min ja sen jälkeen hetki jäähtyä. 

Kun taikina on levitetty pellille voi puolukkamassan kumota sen päälle ja koristeet nostella pintaan. Voitele reunat ja koristeet vielä kananmunalla ja anna piirakan paistua 225 asteessa n. 20-30 min.


4 kommenttia:

  1. NAmi nami! Ite en ooleiponu pullaa 8 vuoteen :) Anoppi hoitaa sen puolen..esim:aina ennen synttäreitä joita meilläkin vietetään 7 kertaa nii tullee pyytämättä pullalähetys :) Mutta sinä olet ollut reipas :)))

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Edellisestä kerrasta on kyllä minullakin aikaa aika rutkasti. Tosin mietin, että pitäisi tavat vähän parantaa, kun tuo uunituore pulla on niin älyttömän hyvää. :) Kyllä tuli hyvä mieli kun sai jotain välillä aikaiseksiki. :)

      Poista
  2. Voi että, nyt tekee mieli tehdä pullaa! Siitä on miljoonia vuosia, kun olen viimeksi tehnyt (tai oikeastaan edes syönyt) pullaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aika helposti ja nopeasti tuollaisen pienen satsin pullia pyöräyttää, eli suosittelen kokeilemaan! :) <3

      Poista